Antigeensneltest

De antigeentest toont aan of er antigenen van SARS-CoV-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (meestal eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. De test geeft in korte tijd een uitslag; meestal na een kwartier na het opbrengen van het monster in het laboratorium. De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. Dat betekent dat iemand die nog maar weinig virus bij zich draagt en waarschijnlijk (nog) niet (of niet meer) besmettelijk is, met een antigeentest een negatieve testuitslag krijgt, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben.

Wij bieden deze toegankelijke, draagbare en schaalbare optie voor het testen op COVID-19. Het product beschikt over een CE-markering. De testkit maakt gedecentraliseerd testen mogelijk en toegankelijk in gebieden waar laboratoriumtesten niet direct beschikbaar zijn. De testkit is klaar voor gebruik en bevat alle benodigdheden om zelf een test te kunnen uitvoeren. Er zijn geen verdere instrumenten nodig. Je hebt binnen een half uur resultaat.

Hoe wordt de Sneltest afgenomen?

Voor de Antigeen Sneltest wordt er een uitstrijk van de neusholte afgenomen. Door middel van een uitstrijkje met een wattenstaaf uit de neus. Het slijm wat hier mee gewonnen wordt bevat het genetisch materiaal ‘RNA’, en hiermee kunnen we uitwijzen of je besmettelijk bent of niet. Nadat het monster is afgenomen wordt deze, direct verwerkt via een test in een hermetisch afgesloten buis, naar ons laboratorium gebracht.

Advies

De test wordt door een gekwalificeerd en bekwaam zorgverlener uitgevoerd. De uitslag van de test wordt geïnterpreteerd door de zorgverlener. De zorgverlener zal de uitslag van de test zo mogelijk verwerken in een digitale oplossing en/of de relevante instanties over de uitslagen informeren om bij te dragen aan het overzicht van verspreiding van COVID-19 in Nederland.

Een positief testresultaat wordt aan de GGD doorgegeven.

Eigenschappen van de gebruikte test

Specificiteit: 99.68%;
Sensitiviteit: 96,52% (in vergelijking met PCR: Ct value (van Roche systeem) 24 of ook wel 26.509 copies/ml); Afnamemateriaal: nasopharynx swab;


Wat is een PCR-test?

De PCR-test (polymerase chain reaction) is de meest gebruikte en betrouwbare test waarbij je ook een internationaal reiscertificaat ontvangt. Door middel van een slijm afname uit de keel en de neus kunnen er stukjes genetisch materiaal van het coronavirus aangetoond worden. We sturen de afname direct naar ons gevalideerde en gecertificeerde laboratorium. Deze test zegt dus iets over of je op het moment van testen corona in je keel of neus hebt. Daar hoef je geen klachten van te hebben maar je kan wel besmettelijk zijn. De uitslag ontvang je doorgaans dezelfde dag en uiterlijk de volgende dag, dit ligt aan het tijdstip en de locatie van testen.

Hoe wordt de PCR test afgenomen?

Voor de PCR test wordt er zowel een uitstrijk van de keelholte als de neusholte afgenomen. Door middel van een uitstrijkje met een wattenstaaf uit de keel en neus. Het slijm wat hier mee gewonnen wordt bevat het genetisch materiaal ‘RNA’, en hiermee kunnen we uitwijzen of je besmet bent of niet. Nadat het monster is afgenomen wordt deze, in een hermetisch afgesloten buis, naar ons laboratorium gebracht.

Laboratorium

Wij werken samen met een mobiel laboratorium van TKR Europe BV voor moleculaire biologie. Dit laboratorium is gevalideerd en gecertificeerd. Daarnaast heeft de coronasneltest een mobiel spoed laboratorium op locatie.

Waarom PCR test voor reizigers?

Voor reizigers die naar het buitenland met vliegtuig willen is het vaak verplicht om een verklaring met een negatief testresultaat van een PCR-test te kunnen laten zien.

Voor sommige landen in de EU waar je heen reist met de auto volstaat een Antigeen Sneltest.

Wij adviseren om dit eerst uit te zoeken voordat u gaat reizen welke corona test noodzakelijk is voor het desbetreffende land waar u heen reist. Kijk op de website van de overheid https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen om erachter komen welke test u nodig heeft.

Gecertificeerd personeel

Wij hebben getraind personeel die zowel de sneltest als de PCR test op de juiste wijze af kunnen nemen en de uitslagen op de juiste manier kunnen interpreteren. Ons personeel is gecertificeerd.

Een positief testresultaat wordt aan de GGD doorgegeven.